Ce este meta modelul NLP si cum ne influenteaza el viata?

Richard Bandler si John Grinder, co-creatorii NLP (Programare Neuro-Lingvistica) au descoperit ca atunci cand oamenii vorbesc, trei procese-cheie se intampla in mod natural: stergerea (deletion), generalizarea (generalisation), distorsiunea (distortion). Aceste trei procese ii ajuta pe oameni sa explice experientele prin care au trecut in cuvinte bine dozate fara a se crampona de detalii obositoare si plictisitoare.

In viata de zi cu zi, procesele identificate de co-creatorii NLP se intampla mai mereu:
  • stergem informatii prin ascunderea unei parti din povestea spusa 
  • facem generalizari prin extrapolare de la o experienta la alta 
  • apelam la distorsiune punand in functiune imaginatia. 
  • Filtram asadar preceptia realitatii prin prisma a ceea ce stim deja prin stergere, generalizare si distorsiune. Asa ia nastere modelul mental al lumii reale. 
Bandler si Grinder au ajuns la Meta Modelul NLP atunci cand si-au propus sa explice legatura dintre limbaj si experienta. Cei doi isi doreau sa gaseasca regulile in functie de care oamenii foloseau limbajul pentru a-i ajuta pe altii sa dezvolte abilitati similare. Desi influenta cea mai puternica a venit din psihoterapie-ei voiau sa creeze „asistentii oamenilor”, nici oamenii obisnuiti-prieteni, colegi, familie, nu au fost de neglijat, multe idei pornind chiar de la ei.

Meta Modelul NLP ofera o serie de intrebari care ne permit sa depasim stergerea, generalizarea si distorsiunea facuta de ceilalti.

Stergerea simpla-„Ajutor!”, „Am fost plecat”-intreabrea: Unde ai fost in mod precis? Cu ce vrei sa fii ajutat? Verbe nespecifice-„M-a deranjat”-intrebarea: Cum te-a deranjat mai precis? Compariatii-„Ea este mai buna decat sunt eu”-intrebarea: Mai buna la ce decat tine? Judecati-„Te inseli”-intrebarea-Cine spune asta si care sunt faptele? Nominalizari-„Relatia noastra nu merge”, „Schimbarea e usoara”-intrebarea: Ce schimbare e usoara? Cum nu ne potrivim? Generalizari-posibilitate-„Nu pot… nu este posibil”-intrebarea: Ce te opreste? Este adevarat? Generalizari-necesitate-Trebuie sa facem asta, ar trebui, ar fi cazul sa…-intrebarea-cine spune ca ar trebui? Ce s-ar intampla daca nu am face asta? Generalizari-„Nu se gandeste niciodata la sentimentele mele”. „Noi o facem asa intotdeauna”-intrebarea: Niciodata? De fiecare data? Ce s-ar intampla daca ar face-o diferit? Distorsiune-echivalenta complexa-„Cu un nume ca acela, el trebuie sa fie foarte popular”-intrebarea: Cum anume a avea acest nume inseamna ca e popular? Distorsiune-citirea mintii-„Iti va placea, vei adora asta”-intrebarea: Cum de stii tu asta? Cine spune asta? Distorsiune-cauza si efect-„Vocea lui ma face sa fiu nervos”. „Am facut-o sa se simta ingrozitor”.-intrebarea: Cum te face vocea lui sa fii nervos? Cum ai facut asta mai exact?

No comments:

Post a Comment